Thursday, 19 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Gubitak u poljoprivredi više od milijardu dolara ?

Gubitak u poljoprivredi više od milijardu dolara ?

Gubitak u poljoprivredi – ove godine se licitira -Koliko iznosi gubitak zbog suše. Mnogi kažu da nemaju nikakav prinos soje, kukuruza 2 do 3 tone po hektaru … Država iznosi umirujuće rezultate da će rod biti manji za 30%. Gde će biti prava procena i kako će se pomoći poljoprivrednicima?

Pšenica je ipak imala dobar prinos spram sušnog perioda. Kukuruz će imati zbir 4 miliona tona – da li će ga biti dovoljno? Soja je najviše podbacila sa prinosom jer je suša bila  najveća kada je vode najviše trebalo da nalije zrno. Uz žetvu od 350.000 tona već je počeo uvoz soje iz Hrvatske i Rumunije.

Gubitak u poljoprivredi više od milijardu dolara ?

Navodnjavanje je spas, poručuju stručnjaci, Ministarstvo poljoprivrede …  Koliko će biti navodnjavanih površina sledeće godine? Počela su četiri projekta kanalske mreže ( planirani završetak je 7 -12 meseci) koji će omogućiti navodnjavanje 20.000 hektara u Vojvodini radovi će  najpre početi na dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula). Paori su primetili da će kanalska mreža prvo pokriti njive velikih, a mali … ?!

Ovo je treća najveća suša u poslednjih 17 godina. Još 2012. je naznačeno da nas očekuju sušni periodi i nužnost primene nauke u daljem opstanku poljoprivrede, kakvu je poznajemo. Da li će “mali” imati dovoljno sredstava da plate upotrebu vode iz kanala, kada budu gotovi ? 

Količine koje trebaju domaćem tržištu uglavnom će biti zadovoljene. Trgovačke kuće su spremne na uvoz kukuuruza ali carinska stopa ( za EU 24%,  dok zemlje CEFTA, Rusija nemaju carinsko opterećenje). 

Gubitak u poljoprivredi

Evropa je ukinula kvote za šećer, viškovi će krenuti u osvajanje novih tržišta. Ovogodišnji rod šećerne repe u Srbiji je umanjen za 25 – 30%. Prinosi se kreću od 40 do 58 tona i doneće manje sredstava u kasu poljoprivrednika. Da li će cena od 500 eura za tonu šećera biti dovoljna za profit? Više od polovine svetske proizvodnje šećera iz šećerne repe proizvede EU ( 13,5 miliona tona) i uz podršku EU fondova će sigurno “zaljuljati” i naše šećerane. Srbijaproizvosi 400 – 500.000 tona godišnje. Da li će naših šest šećerana izdržati pritisak? Nadajmo se da hoće.

Suncokret  je biljka koja voli toplotu i podnosi sušu, ali ovakvu … Prinosi su umanjeni za 20 – 25%, dok cena od 35 -36 dinara za kilogram baš ne raduje retare. Najavljuje se poskupljenje suncokretovog ulja na tržištu – hoće li “kajmak” ponovo pokupiti prerađivači ??

Najava države da će pomoći poljoprivrednicima umanjenjem akcize na gorivo, pogodnostima za nabavku kvalitetnog semena, umanjenjem plaćanja za vodotokove … deluju dobro, ali iskustvo je često loše. Ove nedelje se očekuju konkretne mere Ministarstva za poljoprivredu i čekamo dobre mere za nastupajuću setvu.

foto pixabay.com