Tuesday, 26 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Godži bobice – izvor zdravlja i ekonomske dobiti

Godži bobice – izvor zdravlja i ekonomske dobiti

Godži je poreklom sa Tibeta, smatra se svetom biljkom koja se koristi više od 6.000 godina. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije,  a posebno za popravljanje vida.

Raste kao žbunasto drvo i može narasti 2-3 metra. Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, 1-2 cm dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra. Ukus je slatkast.

Gajenje i stanište

godži bobice – Odgovaraju mu naše klimatsko područje te se uspešno gaji i u Srbiji. Dobro podnosi sušu, ali treba obratiti pažnju na zalivanje u prvoj godini posle sadnje. Uspeva na suvom, jalovom (nutritivno siromašnom) zemljištu, a može i na peskovitim i glinovitim zemljištima u priobalnom području. Najviše mu odgovara alkalno zemljište pH 6,5 pa na više. Podnosi visoke temperature preko leta, do 40 °C, kao i ekstremno hladne zime (-40°C). Potpuno je otporan na mraz, bolesti i štetočine.

Godži bobice – izvor zdravlja i ekonomske dobiti

Sadnja

Voli puno sunca pa ga je najbolje posaditi na mestu koje je celi dan obasjano suncem. Sadnja se vrši od 20.04. pa sve do kasne jeseni. Ako se sadi tokom leta,sadnice treba češće zalivati.

Za dobre rezultate ne sme se štedeti voda. Za plantaže predviđeno je da razmak između sadnica u redu bude 1,6 do 2 m, a između redova razmak 2,5m.

Godži bobice – Sade se u jame veličine 40X50 cm, na razmaku 1-2 m jedna od druge, zavisno gde ih i kako sadite (okućnice ili plantaže). Prvo pripremiti razmeru 3:1:1 -pregorelo stajsko đubrivo, usitnjena zemlja i tinja (mešavina rečnog mulja sa peskom). Smešu dobro promešati i napuniti jamu 35 cm, zatim zaliti tako da ostane do vrha 15-20 cm za sadnicu. Izvaditi sadnicu iz saksije i staviti je u jamu. Istu smešu sa đubrivom staviti oko sadnice i popuniti jamu do vrha. Celu površinu dobro zaliti.

Umesto navedene smeše, možemo koristiti i supstrat koji se kupuje u poljoprivrednoj apoteci i njime popuniti jamu. Ne gaziti zemlju pri sadnji i zalivanju. Zalivati par dana posle sadnje i dopuniti istom mešavinom đubriva. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovno zalivati.

PSSS Jagodina

dipl.ing.Dejan Jocić

foto pixabay.com

Godži bobice