Tuesday, 23 October, 2018
Najnovije vesti
Home » ORGANSKA » GMO FREE u Srbiji – organizacija Dunav Soja

GMO FREE u Srbiji – organizacija Dunav Soja

soja naš?a šansa

GMO – naša soja GMO FREE

GMO FREE u Srbiji – Neki trgovinski lanci u Srbiji, poput Merkatora S, već su prepoznali važnost Dunav Soja oznake kvaliteta, i sa svojim dobavljačima Merkator robne marke rade na sprovođenju standarda i označavanju svojih proizvoda.

Dunav Soja je prva i jedina oznaka GM FREE kvaliteta i domaćeg porekla priznata i dostupna na našem tržištu. To je strogo kontrolisan standard koji omogućava označavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mleka) koji su dobijeni korišćenjem genetski nemodifikove soje evropskog porekla. Dunav Soja ozna?avanje, zvanično je podržano i preporučeno od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

soja naš?a šansa „Kroz mogućnost označavanja proizvoda koji su hranjeni ‘GMO FREE’ stočnom hranom, nešto što po zakonodavstvu EU ne traži, stvorena je mogućnost za prehrambenu industriju da istakne kvalitet, ali i za potrošače da mogu da se odluče za proizvod koji žele”, objasnila je Marija Kalentić, regionalna direktorica organizacije „Dunav Soja“.

 Ona je i dodala da se očekuje da će prvi proizvodi sa ovom oznakom u prodavnicama biti dostupni početkom sledeće godine.

 „Neki trgovinski lanci u Srbiji, poput Merkatora S, već su prepoznali važnost Dunav Soja oznake kvaliteta, i sa svojim dobavljačima Merkator robne marke rade na sprovođenju standarda i označavanju svojih proizvoda“, rekla je Marija Kalentić.

 Dunav Soja je internacionalna, neporofitna organizacija koja okuplja proizvođače i prerađivače soje, proizvođače mesa, mleka, jaja, ali i trgovinske lance širom Evrope, koji zajedno doprinose stvaranju čvrste osnove za proizvodnju visokokvalitetne hrane za ljude i životinje sa GM FREE kvalitetom i kontrolisanim poreklom u regionu Dunava, a kroz označavanje prehrambenih proizvoda (Danube Soya oznaka).

 Rad Dunav Soje podržan je od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i projekta „ Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije “.

 autor: Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

foto donau soja

GMO FREE u Srbiji