Tuesday, 24 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

pesticid

Fototoksičnost

Fitotoksičnost herbicida – Primena zemilišnih herbicida u prolećnim okopavinama  je preporučljiva. Osim preporuke o vrsti preparata, potrebno je istaći da primena zemljišnih herbicida osim prednosti što omogućava dugotrajniju zaštitu u vreme kada je usev u najkritičnijoj fazi neposredno posle nicanja,  sa sobom nosi opasnost od nastanka fitotoksije ( negativnog delovanja herbicida – trovanje biljaka ).
Takođe  trebamo biti oprezni kod kombinovanja pesticida, jer zajednička primena dva ili više preparata (i insekticidi se računaju), što se često deševa u šećernoj repi,  dovodi do bledila i stagnacije u porastu , koje može potrajati, zavisno od vremenskih prilika. Samo u ekstremnim slučajevima dolazi do potpunog odumiranja manjeg ili većeg procenta biljaka, ali u trenutku primene ne možemo predvideti meteorološke uslove. Ono što možemo, jeste da se vodi računa o sastavu zemljišta.

Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

 Na peskovitim i zemljištima sa procentom humusa ispod 1,5%, da ne bi došlo do fitotoksije, količina herbicida po hektaru se mora smanjiti i primeniti donje preporučene doze. Naročitu osetljivost prema herbicidima u  ispoljavaju šećerna repa suncokret i soja, dok je kukuruz nešto tolerantniji.  Primena preparata koji u sebi imaju protektante je veoma preporučljiva, a to su uglavnom originalni preparati od kuća koje poseduju ekskluzivitet  nad prodajom istih.

Ukoliko u periodu nakon setve potraje period niskih temperatura praćen  obilnim padavinama potrebno je da se napravi strategija primene herbicida koja uzima u obzir gore navedene činjenice.

PSS Padinska Skela,                                                         Eleonora Onć Jovanović, dipl. ing.

foto pixabay.com