Monday, 25 September, 2017
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Država opet kasni – pšenica već na tavanu

Država opet kasni – pšenica već na tavanu

Država opet kasni – Direkcija za republičke robne rezerve otkupljuje 32.600 tona pšenice po 18 din/kg ( sa PDV-om ) dok je cena na Produktnoj berzi  18,70 DIN/kg , sa PDV-om ?! Trebalo je ponuditi tu cenu u junu mesecu kada su seljaci muku mučili. 

Godinama se priča o otkupu pšenice prema kvalitetu ( proteini više od 12,5%, hektolitar preko 80 …), ali svi predlozi čekaju u fijokama Ministrastva poljoprivrede – šta čekaju – neko valda zna ??

Za potrebe stanovništva, ishranu stoke i rezerve treba nam oko 1, 3 miliona tona – ostalo će na tržište. Svetsko tržište beleži rast cena pšenice za isporuke u decembru 2017., ali i tada su svetske zalihe veće od ekonomski opravdanih. SAD beleži loše rezultate u žetvi pšenice posejane u proleće, Australija će požnjeti – kako se očekuje – 11 miliona  tona pšenice manje nego prethodne sezone. Regija Crnog mora takođe očekuje manje pšenice ovoga leta – ali da li Srbija može da gaji pšenicu za svetsku trku u cenama?

Profesori fakulteta, učesnici na berzi govore da nam treba 300.000 hektara pod pšenicom, sa prosečnim  prinosom od 4,5 tona po hektaru. Ostale površine ( od 130.000 – 200.000 hektara koje sejemo pšenicom ) pretvoriti u voćnjake, povrtnjake … Za to treba država – da omogući pogodnosti za intenzivnu prooizvodnju i NAJVAŽNIJE obezbedi sigurnu prodaju ( bez pozivanja na tržište kada ide na ruku otkupljivačima, a ne proizvođačima ) uz garancije da će primeniti zakon i pravnu silu da kazni lopove koji prevare seljake, a ne …

Država nije odredila prave smernice – pšenica nam za svetsko tržište i treba i ne treba. Može i ovako i onako – pako se kako snađe. Šta je bilo sa javnim skladištima i robnim zapisima – da li su nadoknadili štetu ” vešti” bizmismeni koji su prevarili seljake, državu ili … Biće ono drugo – ne dirajte ga,pa on “naš”. PŠENICA NIJE NAŠA ??

Petar Jovičić

foto pixabay.com