Wednesday, 19 December, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

Drugi život grozda – Dugo pre nego su savremeni naučnici analizirali antioksidanse resveratrola i polifenole, flavonoide i prikazali ih kao naučne formule, grožđa i vino je bilo  poznato po lekovitim i kozmetičkim svojstvima. U starih Grka crvena vina mešana su sa  ekstraktima lekovitog bilja i utrljavana na lice i telo kako bi stekli lepu siluetu i svež ten. Tajna pomlađivanja njegovim delovanjem je poznato i  Rimljanima. . Louis Pasteur je tvrdio da je  vino najzdravije piće .

Moderna vino – terapija od proizveda na temelju zaostalih delova grožđa  postoji  gotovo dvadeset godina, a, kao i većina genijalnim izuma čovečanstva, rezultat je slučajne  ideje.

Drugi život grozda – produkti za zdravlje i lepotu

vrenje šireSve počinje s jeseni kada je g-din Verkotren profesor farmacije na Univarzitetu u Bordeauxu u porodičnom zamku Chateau Smith Haut Lafitte u vreme kampanje vina , godina je 1993, kad je vidio gomile otpada iz presovanog grožđa. Vlasnici dvorca i Matilda Bernard Thomas odmah su se zainteresiovali i upoznali se detaljno s čudesnom akumulacije antioksidansa polifenola  u semenkama grožđa, kao i njihovu sposobnost da štite kožu od slobodnih radikala, usporavaju starenje.

Vađenje polifenola bilo je najveće u semenki grožđa – 60% u koži grožđa je 30%, a samo 10% u grožđa celuloze . Oba supružnika 1994 registruju patent za metodu ekstrakcije polifenola i stabilnosti, a 1995 već ima kozmetički liniju sa tri proizvoda razvijenih na temelju prirodnim ekstraktima iz semenki grožđa. četiri godine kasnije otvaraju prvu VINO-SPA pod nazivom Les Sources de Caudalie  

   Naravno, pre nego što postane kozmetički proizvod se suši i seme semelje piling sitne čestice. Dodaje se mineralna voda obogaćenu biljnim ekstraktima grožđa ulja, ekstrakti od vina i vinskog kvasca. Mirisi prirodnih materija nalik najfinije esencije vinske palete – sa voćnim notama borovnice, kupine, breskve, limun.

 Za kratko vreme Vinoterapija postao moderan način da se brine za zdravlje i izgled, i uronite u svet vinskih užitaka.

 Napredni Francuski izum koji zapravo oživljava stare recepte za lepotu, sada uživa veliku popularnost širom sveta.

Naučnici su otkrili da semenke grožđa sadrže materije koje štite krvne sudove, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i infarkt srčanog mišića. Pored toga, smanjuju rizik od oštećenja očnih struktura i razvoja makularne degeneracije i katarakte. Prema nekim istraživanjima, ekstrakt semena grožđa ima bolje zaštitno dejstvo na ćelije nego kombinacija vitamina E i C. Takođe, sprečava dejsvo enzima koji razaraju kolagen, elastin, hijaluron i druge tkivne strukture, te na taj način usporavaju proces starenja i razgradnju tkiva. Semenke grožđa koriste se i lečenju proširenih vena.

foto pixabay.com

Drugi život grozda

Leave a Reply