Thursday, 21 February, 2019
Najnovije vesti
Home » ZDRAVLJE » Dren za zdravlje i uživanje

Dren za zdravlje i uživanje

drenDren za zdravlje – Kao biljka spontane flore dren predstavlja genetski potencijal od ogromne važnosti za selekcione ciljeve i oplemenjivanje gajenih biljaka. Sakupljanje, čuvanje i proučavanje njegove genetske varijabilnosti, kao i uvođenje u kulturu , znatno bi obogatio postojeći genofond voćaka. Vrednovan je od čoveka još od antičkih vremena, kako zbog plodova koji su se koristili u konvencionalnoj ishrani, tako i zbog izuzetno tvrdog drveta.

Dren raste kao žbun ili nisko drvo visine do 8 metara, dostiže prečnik od 0,5 m i starost preko jednog veka. Uspeva na staništima koja su dovoljno topla i suva, a nisu izložena kasnim mrazevima zbog ranog cvetanja.

Dren za zdravlje i uživanje tokom zime

Cvetovi se ponekad pojavljuju u decembru, mada u našim ekološkim uslovima obično cveta u februaru ili martu. Plodovi u fiziološkoj zrelosti imaju kiseo mezokarp a u fazi tehnološke zrelosti omekšaju i postaju tamno crveni, poprime slatko-kiseo ukus pa se tako neprerađeni mogu konzumirati. Sadrže oko 10% šećera, 2-3,5% organskih kiselina, nešto pektina, tanina i 50-90 mg vitamina C.

Plodovi se prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, sok. Ponekad se drenjine koriste za dobijanje rakije, a u Italiji i Francuskoj spravlja se vino. U Italiji se konzumiraju slično maslinama. Kod nas se još nedovoljno koristi.

Prirodne populacije su polazna osnova za selekciju drena na osnovu krupnoće plodova i obilnosti plodonošenja.

Dren za zdravlje

Analiza plodova na patogene i štetočine ukazala je da su plodovi potpuno zdravstveno bezbedna hrana iz razloga što predhodno nisu tretirani bilo kojim sredstvom za zaštitu.

PSSS Jagodina

dipl.ing.Dejan Jocić

Sadnice drena su relativno skupe ( oko 1.000 dinara) , ali ne kaže se uzalud ZDRAV KAO DREN.