Monday, 21 January, 2019
Najnovije vesti
Home » Seminari » Dobar dan domaćine – 9-10. februar 2017. godine

Dobar dan domaćine – 9-10. februar 2017. godine

prihranaDobar dan domaćine – prvi dan. Više od 1.500 poljoprivrednika je posetilo Savetovanje “Dobar dan domaćine” na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Glavne teme su bile: Novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine, stanju useva pšenice, svetsko tržište i cene pšenice, bolesti mladih izdanaka pšenice, uzgoju konoplje, sirka, uslovima za dobijanje sredstava iz IPARD-a.

Konkursi za dalje unapređenje poljoprivrede ove godine su grupisani u  25 mera. Najveća suma sredstava je predviđena za sisteme navodnjavanja, bušenje bunara, pumpe  … –  450 miliona dinara. Povrata sredstava je moguća do visine od 60% investicije.

Konkursi za protivgradne mreže su u visini od 320 miliona dinara. Moguće je konkurisati za dobijanje sredstava od 800.000 dinara po hektaru ( mreže, stubovi, prateći elementi ) uz povratak sredstava u visini od 50%.

Novost je dodela sredstava za mlade poljoprivrednike ( od 18 – 40 godina ) u ukupnom  obimu od 100 miliona dinara, kao po?etna sredstva.

Jedna od mera će biti i kupovina nove mehanizacije ( do 100 kw snage ) – ukupna sredstva su 100 miliona dinara. Maksimalna refundacija će iznositi 2 miliona dinara po jednoj kupovini. 

Ovo su neki od budućih konkursa. Tačni uslovi konkursa će biti poznati do kraja februara 2017, kada će biti i raspisan poziv za konkurisanje.

Dobar dan domaćine – prvi dan 

Stanje pšenice na poljima je “šareno”. Pšenica posejana u preporučenim rokovima ( druga dekada oktobra ) je veoma dobro podnela minuse, dok će biljke posejane u novembru i čak u  decembru ostvariti manje prinose. Svaka nedelja kašnjenja setve posle 20. oktobra donosi smanjenje prinosa od 1 do 3 procenta – setva u decembru će ostvariti niži prinos za 22-27 procenata!! Zasejane površine su 540.000 ha, ali će verovatno i prosečan prinos biti nešto manji u odnosu na 2016. godinu( bio je 4,8 tona/ha ).

Cena na svetskom tržištu ne obećava bolje dane za proizvođače – velika proizvodnja je dovela do maksimalnih zaliha na globalnom tržištu. Crnomorski region je postao centar trgovine. 

Milena Budić  je upozorila na bolesti biljaka. Pojavile su se i bolesti pšenice

  • siva pegavost lista ( na nekim njivama u Vrbasu je procenat zaraze i 40% )
  • rđa lista pšenice ( Zrenjanin, Bačka Topola, Novi Sad )
  • pepelnica

Zaštitu treba obaviti već kada je faza rasta – prvo kolence ( za bolest rđe lista ) i u fazi – drugo kolence siva pegavost lista ( kada bolest zahvati više od 10% biljaka ).

KONOPLJA – predstavljna je mogućnost gajenja alternativnih kultura ( lan, sirak, facelija, proso ). Veliko je interesovanje bilo za uzgoj konoplje – biljke koja je nekada bila veoma zastupljena na našim njivama. Tražnja u Evropi i na svetskom tržištu beleži veliki rast. Tražnja za semenom je porasla u 2016. godini 2-3 puta , dok je tražnja za cvetom konoplje porasla za 3.000 % !! Od konoplje se može napraviti 24.000 proizvoda !! 

U Srbiji je 2015. godini bila gajena na 60 hektara, dok je 2016. taj broj već 300 hektara. Cena semena je 1.000 dinara za kilogram, dok je potrebno za 1 hektar od 10 kg ( za gajenje za cvet ), 25 kg za gajenje za seme. Nakon berbe ostane 8-10.000 kg stabljika – zelene mase.

Više informacija  OVDE

foto pixabay.com

Dobar dan