Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Dobar dan domaćine – Novi Sad, 9 i 10. februar 2017.

Dobar dan domaćine – Novi Sad, 9 i 10. februar 2017.

IPARDDobar  dan domaćine – Novi Sad.  Prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa novostima iz primene nauke u agraru. Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada organizuje Savetovanje “Dobar dan domaćine” 9 i 10. februara 2017.  

Predstaviće se načini uzgoja spelte i sirka – manje zastupljenih sorti na našim poljima. Profesori sa Poljoprivrenog fakulteta iz Novog Sada će ukazati na mogućnosti daljeg podizanja prinosa poljo-kultura, tržišne perspektive prodaje pšenice, kukuruza, soje na svetskom tržištu. Na svetskom tržištu raste tražnja za uljanom repicom koja se kod gaji na manjim površinama – njena cena od 420 eura po toni je veoma privlačna za ratare.

Jedna od tema je i primena Zakona o zemljištu i mogućoj prodaji strancima koji će biti aktuelan na jesen. Da li će Srbija zaštititi svoje njive i na posredan način otežati kupovinu zemljišta strancima. Mađarska je zabranila prodaju strancima, Slovačka je produžilamoratorijum kupovine, Slovenija je uslovila da je kupac mimimum 5 godina državljanin Slovenije.

članice EU takođe pažljivo upravljaju ovim resursom. Danska je uslovila da ne možete postati vlasnik zemlje ako nemate određeni stepen obrazovanja i dokaz da u selu živite 25 godina bez prekida. Regulisana je i makismalna površina zemljišta u vlasništvu do 300 hektara i uslov da vlasnici farme žive na gazdinstvu.

Cene zamljišta su porasle u Poljskoj (35 %), Slovačkoj (21 %),Estoniji (50 %), u Litvaniji  čak 143 %. Prisutan je trend za preuzimanje poljoprivrednog zemljišta u čitavom svetu.Veliki investitori, pa čak i vlade pojedinih zemalja su kupili u različitim formama više od 35 miliona hektara obradive zemlje u svetu. Oko 40 odsto tih kupaca ima sedište u EU.

Neizbežna tema je IPARD mogućnost da poljoprivrednici ostvare sredstva iz EU. Povrat sredstava je od 50 – 60%, nakon izvršene investicije. Koliko je urađeno da se to ostvari, šta je potrebno od uslova da se sredstva i dobiju i brojna druga pitanja možete postaviti na savetovanju.

Dobar  dan domaćine – Novi Sad 

Predstaviće se i brojne semenske kompanije sa ponudom proverenih kao i najnovijih sorti za predstojeću setvu.

Spelta je stara sorta pšenice o kojoj možda ne znate puno. Cena je uvek povoljnija od “obične” pšenice. Tražnja na tržištu je veća od ponude.

Spelta omogućava ljudima koji su alergični na gluten da koriste speltu u ishrani.Tokom rasta i razvoja našeg organizma potrebno je unositi belančevine od kojih su najvažnije esencijalne amonokiseline. Njih 8 moramo unositi u organizam hranom jer ih ne možemo sintetizovati. Zrno spelte sadrži veliki procenat metionina, fenilanina i leucina koji učestvuju u stvaranju hormona adrenalina i noradrenalina koji su odgovorni za regulaciju nivoa šećera u krvi.

 Odnos masti,  belančevina i dijetetskih vlakana u zrnu spelte je odgovarajući za naš organizam, a dijetetska vlakna su lako rastvoriva u vodi što obezbeđuje brzu resorpciju hranljivih materija u organizmu.

 Bogata je vitaminima B1 i B2 i nijacina,visok sadržaj selena doprinosi zdravoj deobi ćelija jer njegov nedostatak doprinosi pojavi raka. Bogata je mineralima i sve to je preporučuje kao hrana koja doprinosi podizanju imuniteta našeg organizma.

 Organski način gajenja biljaka predstavlja takav način uzgoja koji ne koristi hemijska zaštitna sredstva i vešta?ka mineralna đubriva.

spelta Poljoprivredno gazdinstvo JEVTIĆ iz Bačkog Gradišta upravo tako uzgaja speltu. Proizvodi je u skladu sa prirodom i očuvanjem ekološkog optimuma. Osim samog zrna spelte proizvodnja se proširila na pahuljice od njenog zrna, mekinje, brašno, griz.

 Sam proces odvajanja pleve i ljuske od zrna se odvija specijalnim postupak u kome sa zrnom dolaze u dodir samo drveni delovi mašina čime se čuva prirodni sastav materije u zrnu.

 Tako uzgajena spelta je ukusnija i obezbeđuje nam bolji i duži život.

 Gazdinstvo JEVTIĆ, Bačko Gradište, Sv. Marinkovića 40,        e-mail:jevticdusko@stcable.net

 tel: 064/70-11-037          065/60-51-771

foto:pixabay.com

Dobar  dan domaćine