Saturday, 23 March, 2019
Najnovije vesti
Home » Mehanizacija » Dizel gorivo ili metan za pogon traktora i kamiona

Dizel gorivo ili metan za pogon traktora i kamiona

Dizel gorivo ili metan – Trošak za gorivo ima veliko učešće u ukupnim troškovima zasnivanja poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednici u Srbiji se susreću sa visokom cenom dizel goriva i traže smanjenje državnih  akciza , ali nema odgovora, država gleda svoja posla. U Rusiji je pokrenut projekat da metan pokreće traktore i kamione , ali uz tri puta manje troškove !!?

Traktori koje pokreće metan troše tri puta manje novca za isti učinak mašine. Da bi se to moglo ostvariti potrebno je iliimati motore koji koriste metan kao pogonsko gorivo ili ugradnja motora na postojeće mašine.

Dizel gorivo ili metan

U Rusiji već postoji 150 modela motora koji koriste gas – i za traktore i za kamione. Da bi podstakli takav način korištenja gasa država dodeljuje subvencije pri kupovini motora u vrednosti od 4.000 eura i za kamione nosivosti do 11 tona u vrednosti od 20.000 eura. Ministarstvo poljoprivrede razmatra dalje subvencije da dodatno podstakne kupovinu opreme koja koristi metan.

 

Kompanija Gazprom je učesnik u tom programu i za sada nudi 281 stanicu gde se može kupovati metan.Veliki poljoprivredni proizvođači su već počeli da se prilagođavaju jer uštede u proizvodnji useva su velike. DIP Kazminsky ima 113 mašina koje koriste metan kao pogonsko gorivo i za poslednjih šest meseci su uštedeli 936.000 eura.

Smanjenje troškova proizvodnje je put kojim povećavamo profit u poslovanju. Rusija je bogata gasom i može da obezbedi svojim poljoprivrednicima trostruko jeftinije gorivo. Naša država može takođe da doprinese smanjenju troškova proizvodnje ( u manjoj meri ) ,ali kada to pomnožimo sa milionima radnih sati mašina u poljoprivredi dobijamu sumu za koju ćemo biti konkurentniji na tržištu i pružićemo poljoprivrednicima mogućnost da investiraju u svoj dalji razvoj. Zar sve mora da se ” osvoji ” ili država može da obezbedi povoljnije uslove za proizvodnju koji će joj se vratiti kroz razvoj ??

Petar Jovičić

foto AIT

Dizel gorivo ili metan