Thursday, 19 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Manifestacije » Cvetna pijaca kod SPENS-a, 13 – 14. 10 2017. Novi Sad

Cvetna pijaca kod SPENS-a, 13 – 14. 10 2017. Novi Sad

Cvetna pijaca kod SPENS-a – Jesen je pravo vreme za sadnju lukovica cveća, ukrasnog šiblja, drveća… Dođite na plato ispred SPENS-a u Novom Sadu i pronađite najbolje za Vas. Više od 30 izlagača Vam nude obilje boja i mirisa za vrt koji će doneti radost u proleće.

Pored bogate ponude cveća i zelenila  možete kupiti PRAVI MED koji su pčele vredno skupljale u košnice. Mnogo je i ukrasnih žardinjera, sitnica za Vaš vrt …

Cvetna pijaca kod SPENS-a, 13 – 14. oktobar 2017. Novi Sad

Možemo i najaviti Novosadsku jesen, od 24 – 28. oktobra 2017. Bogata ponuda cveća, meda, vina, kolača … u prostoru SPENS-a će sigurno obradovati zaljubljenike u prirodu i njene darove. Predstaviće se i umetnici sa svojim slikama, ručno rađenim nakitom …

Jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada. Manifestaciju podržava Grad novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu. Takođe, manifestacija je podržana i kroz CSonnect program podrške civilnom društvu, koji sprovodi REC uz finansijsku podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

14. “Novosadska jesen” će ove godine imati izložbene celine:
– izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu,
– izložbu meda, pčelinjih proizvoda i hrane,
– izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata.

Svakoga dana od 8 do 20, subotom do 15 časova. Ulaz slobodan.

foto pixabay.com

 ruže treba saditi u jesen od kraja septembra pa do sredine novembra, a u proleće čim prolećni mrazevi prestanu. Medjutim izmedju ove dve sadnje – prolećne i jesenje, treba se odlučiti za jesenju zbog niz prednosti koju ona poseduje a to su:

– bolji je prijem sadnica

 – duži rok sadnje

 – veća mogućnost popunjavanja i dopunjavanja plana

 Prilikom sadnje sadnice iz trapa treba donositi pojedinačno ili u manjim grupama iz razloga što se nežne žile do sadnje nepotebno isušuju.

 Koren se na sadnicama ruža obavezno orezuje, pri čemu se odstranjuju sve bolesne žile, a oštećene se skraćuju do zdravog dela. Prilikom orezivanja debljih žila treba voditi računa o pravcu reza, naime voćarskim makazame se koren preseca – kosi rez sa donje strane žila. Kosi rez će potpuno nalegati na zemlju, što u potpunosti odgovara prirodnim zahtevima biljke. Žile se mogu skratiti na dužinu 15-20 cm. Po prekračivanju žila treba orezati i nadzemni deo da bi se uspostavila ravnoteža izmedju korena i krune i da bi se formirao bokor.

autor: Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.