Wednesday, 14 November, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » BUNDEVA gajenje za zaradu i dobrobit zdravlja

BUNDEVA gajenje za zaradu i dobrobit zdravlja

BUNDEVA gajenje Jesen je zlatno doba kada nam stižu njeni plodovi. Davno je stigla u naše krajeve, gajila se kao međuusev kukuruza, bila je doskora zaboravljena, ali su njena zdravstvena svojstva doprinela da se vrati na našu trpezu. Njena narandžasta boja ukazuje na bogatstvo proviitamina A koji uz bogatstvo vitamina B1, B2, B3, B6 doprinose našem zdravlju.Tu je i bogatsvo minerala – kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe koji su nam neophodni u ovo zimsko doba. Bilo da se koristi presna, pečena,kuvana njena lekovita dejstva se ne umanjuju.

 Naši poljoprivrednici je gaje jer znaju da u  zimskim danima miris pe?ene bundeve ih obraduje kada se vrate u topli dom. Mogu?nost prerade bundevinih semenki u lako svarljivo i lekovito ulje pruža mogućnost da se ostvari dodatni prihod. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, biljnim belančevinama i omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama koji povećavaju energiju organizma, jača rad centralnog nervnog sistema i uspešno doprinosi uravnoteženju holesterola u krvi. Ljudi se u ishrani vraćaju stvarima koji pozitivno utiču na njihovo zdravlje i porast je potrošnje te vrste hrane.

BUNDEVA gajenje za zaradu i dobrobit zdravlja

Proizvodnja finalnih proizvoda od bundeve (sok, pekmez. ulje) nudi šansu da se pojavite na tržištu zdrave hrane koje beleži porast uprkos ekonomskoj krizi.

 Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa, dinstana, pečena, pržena…Postoji čitav niz različitih sorti bundeve:pored domaće žute, na pijacama i prodavnicama zdrave hrane, pronaćićete i japansku hokaido (koja  se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak ukus), zatim muskatnu bundevu i još siguno nekoliko vrsta, za koje možda niste ni čuli, a koje vas ćekaju da ih probate.

 Šaka semenki od bundeve zadovoljava pola dnevnih potreba prosečne osobe za aminokiselinama; one su odličan izvor mnogih vitamina i minerala, naročito cinka i gvoždja. Bundevine semenke su u biljnom svetu, uz laneno seme, najbolji izvori esencijalne masne kiseline omega 3. kiselina, vitamina i minerala.

BUNDEVA GAJENJE

Plodovi tikava – bundeva su odlična hrana, naročito za svinje goveda i konje. Silaža od tikava ima prijatan miris i ukus, te je sva stoka rado jede. Bundeva sadrži samo 10,4% suve materije, tako da im hranljiva vrednost nije velika.

Koren tikve je vretenast, sa razvijenim bočnim žilama. Stablo je okruglo i puzeće, te se naziva vrežom. Lisna drška dugačka sa velikom liskom bubrežastog ili srcolikog oblika. Cvetovi su žuto narandžaste boje, zvonastog oblika, odvojeno muški i ženski. Plod je tikva, različitog oblika, veličine i boje.

Đubrenje se vrši kompleksnim đubrivima i to za prinos od oko 400-500 mc/ha čistih hraniva: po 80 kg. NPK.

Najbolje uspevaju na tek razoranim ledinama višegodišnjih vlasastih trava ili leguminoza. Osnovna obrada se izvodi najesen na dubini 20-25 cm zatim prolećna priprema i setva, najbolje kada se zemljište na dubini od 10 cm zagreje na 12-13 stepeni. Seje se na rastojanju 2-3 x 1-2 m.i to u kućice sa 2-4 semenke. Za 1 ha potrebno je 2-4 kg semenki. Prihranjivanje se vrši azotnim đubrivima u toku vegetacije. Hranljiva vrednost 1 kg tikava iznosi 0,13 hranljivih jedinica i 10 gr svarljivih belančevina.

dipl. ing. stočarstva Bilal Tajić

foto pixabay.com

Bundeva gajenje

Leave a Reply