Monday, 22 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Uncategorized » Bumbari plastenik, staklenik – koji su rezultati primene

Bumbari plastenik, staklenik – koji su rezultati primene

Bumbari plastenik – U zaštićenom prostoru u novije vreme često se oprašivanje vrši putem bumbara. Kad se košnica unese u zaštićeni prostor, treba je smestiti na postolje visine 0,5-1,0 metar iznad zemljišta zaklonjeno od direktnog sunčevog svetla i padavina.Tako smeštenu košnicu treba ostaviti pola sata zatvorenu.Onemogućiti ulazak mrava u košnicu.

Pre prvog otvaranja košnice zatvoriti ventilacione otvore plastenika i staklenika a najbolje je prvo otvaranje obaviti kad padne mrak.Sa svitanjem zore bumbari će izletati i obaviti prvi orijentacioni let, i početi sa oprašivanjem.

Bumbari plasteni 

Moguće je posle 2-3 nedelje zadnju stranu košnice podići za 5 mm da bi se iskoristila sva tečna hrana u košnici. Izbegavati smeštaj košnice u gusto lišće biljaka da se ne ometa slobodno odletanje i doletanje bumbara u košnicu. Potrebno je izbegavati svako bezrazložno uznemiravanje bumbara nepotrebnim otvaranjem poklopaca košnice, lupkanje i slično. Takođe preporučuje se da se košnica ne premešta na drugo mesto.

Paradajz: Za oprašivanje paradajza postoje dve vrste kolonija:

Velika kolonija 1.600 – 2.500 m²

Mala kolonija       500 – 1.500 m²

U zimskom i ranom prolećnom periodu cvet paradajza se otvara tokom 2-3 dana dok se u letnjem periodu otvori tokom jednog dana. Zato se u zimskom periodu sezone postave prvo minimalno 3 velike kolonije/hektaru.Nakon dve nedelje potrebno je dodati još 2-3 velike kolonije /hektaru.U letnjem periodu potreban broj kolonija unosi se u kulturu odmah pri otvaranju prvog cveta.

Paprika – Cvet paprike je dvopolan. U zatvorenim uslovima dolazi do slabe oplodnje, smanjen je prečnik ploda javlja se i izostanak razvoja semena.

Prednosti upotrebe bumbara su:

1.Veći broj plodova prve klase

2.Veći obim ploda(kod peteljke)

3.Pravilan oblik karakterističan za sortu

4.Bolja oplodnja kod sorti osetljivih na nedostatak svetlosti

5.Mesnatiji plodovi debljih ćelija.

Krastavac – Najveći broj sorata krastavca ima muške i ženske cvetove, cvet nekih sorti je dvopolan ,dok su hibridni krastavci su partenokarpni.Takvi plodovi ne sadrže normalno, klijavo seme.Međutim , kod proizvodnje kornišona potrebno je imati oprašivače,pa se preporučuje jedna mala kolonija za 500m²zaštićenog prostora

Plavi patlidžan – Cvet plavog patlidžana je dvopolan, ali radi dobijanja kvalitetnijeg roda može se u zaštićenom prostoru primeniti jednu malu koloniju na čak 2.000m².

Savetodavac Dragan Mijušković

foto pixabay.com

Bumbari plastenik