Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Seminari » Borovnica sorte koje dolaze Stella Blu, Violeta

Borovnica sorte koje dolaze Stella Blu, Violeta

Borovnica sorte  – uzgoj borovnica beleži rastući trend u svetu . Potrošači u Evropi žele da imaju sveže borovnice tokom čitave godine. Da bi zadovoljili sve veću tražnju mnoge kompanije su proširile svoje zasade u region Mediterana.  

Maroko i južni Portugal su postali nove regije uzgoja borovnice. Povoljni klimatski uslovi su omogućili da poljoprivrednici vide šansu za bolju zaradu sa svojih poseda umesto gajenja klasičnih kultura. Gaje se sorte Stella Blu i Violeta   koje daju krupne plodove, sa odličnom kombinacijom slasti i kiseline u jednoj bobici.  Tržište diktira uslove kojima se proizvođači prilagođavaju – tako će ostvariti profit. PROFIFRUIT Konferencija će Vas  informisati o kretanjima na tržištu voća Evrope 

Srdačno Vas pozivamo da učestujete na PROFIFRUIT Međunarodnom sajmu i konferenciji voćarstva, koji će se održati od 09. do 10. marta 2018. godine u Beogradu. Ovo je prvi međunarodni događaj ovog tipa, koji povezuje profesionalne voćare iz Srbije i kompanije iz voćarskog sektora. Nudimo kombinaciju konferencije i sajma, čiji su glavni motiv moderne tehnologije u proizvodnji voća.

Lokacija: Belexpocentar, Španskih boraca 74, 11070 Beograd

VREME DOGAĐAJA OD 9 DO 18 SATI.

Srbija je postala jedno od mesta na mapi Evrope koji će imati sve veći značaj u uzgoju borovnice.  Privlačna cena borovnice na tržištu Evrope opravdava visoki nivo ulaganja u zasnivanje plantaža. Cene koje se ostvaruju u izvozu su 5,5 – 6,5 eura za kilogram. Primeri da se proizvođači udruže i zajednički nastupe omogućuje da postignu cene  9 eura za kilogram !!

Prošečan prinos borovnice po hektaru ( posle treće godine gajenja ) je od 10 – 13 tona !!

Prosečni troškovi zasnivanja jednog hektara borovnice su 22 – 25.000 eura ( sa svim troškovima obrade zemljišta,  sadnice, utrošak rada mehanizacije i radne snage uz sistem za navodnjavanje, zaštitne mreže …)

Borovnica sorte  

Naša godišnja proizvodnja je mala, ali ako se nastavi ovim tempom zasnivanje plantaža očekuje se da ćemo biti značajni ” igrači ” na tržištu. Važno je da uzgajivači sade sorte koje dospevaju na zrenje kada se javlja prirodna nestašica svežih borovnice na tržištu Evrope. To je period posle majske berbe u Španiji i berbe u Poljskoj u drugoj polovini jula meseca.

Najviši nivo potražnje u zemljama – Holandija, Švedska, Danska,  Velika Britanija   je u drugom i trećem kvartalu godine. 

                                   I kvartal    II kvartal  III kvartal    IV kvartal

 

Holandija                   20%             28%           33%                 20%       

Danska                         11%            32%             26%                31%      

Švedska                       13%             28%            34%                25% 

Velika Britalija         15%            30%             28%               27%

Berba borovnice u Srbiji počinje juna meseca i traje do polovine jula meseca – to je pravo vreme za plasman borovnice na tržište Evrope . 

Veliki svetski proizvođač borovnice je Poljska koja na preko 7.000 hektara proizvodi više od 13.200 tona !! To predstavlja 23% ukupne proizvodnje borovnice u Evropi !! Koliko je interesovanje za uzgoj borovnice pokazaće Vam da se borovnica gajila na 1.000 hektara 2002. godine.

foto pixabay.com

Borovnica sorte