Tuesday, 23 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Borovnica hit u svetu – Srbija može mnogo više

Borovnica hit u svetu – Srbija može mnogo više

Borovnica hit u svetu – tokom 2017. godine uzgoj borovnica širom sveta raste velikom brzinom. Pored svetskih lidera SAD-a i Kanade mnogi su ” uskočili ” na tržište koje raste eksponencijalnom brzinom. Srbija ima prirodne uslove za uzgoj borovnica dok region Stare planine može postati područje uzgoja organski gajene borovnice.

Poljoprivredni fakultet u Beogradu je snažno podstakao interesovanje za uzgoj borovnice. Prof. dr Jasminka Milivojević je objavila veliki broj radova o uzgoju borovnice ( načinima uzgoja, korištenja zaštitnih mreža, tunela, primene sredstava zaštite, đubrenja, izboru sorti … ). 

Borovnica hit u svetu  

Najbolje odlike na terenima Srbije je pokazala sorta Duke ( relativno rano dozri, daje kvalitetan plod, dobro podnosi transport ). gaje se još Draper, Bluecrop. Dobri rezultati u dobijanju ranih plodova, u sezoni kada na tržištu Evrope nema velike ponude, su dobijeni gajenjem borovnice u niskim i visokim tunelima. Šansa koju imaju naši proizvođači je junska borovnica kada je tražnja velika dok je ponuda u svojevrsnom manjku. Zbog klime u junu svežih borovnica nema na tržištu Evrope. Cena u izvozu je oko 6 eura za kilogram.

Zasnivanje plantaže nije jeftino, uz poštovanje svih zahteva o kupovini zdravstveno bezbednih sadnica, postavljanje sistema za navodnjavanje, podizanje ograde, sadnju, obradu zemljišta … potrebno Vam je 18 – 25. 000 eura.  Važno je da pri kupovini sadnica obratite pažnju – sadnice gajene iz kulture tkiva , in vitro metodom, su veoma kvalitetne. Adekvatni način uzgoja i uz primenu svih saveta stručnjaka možete očekivati  od 12-18 tona plodova po hektaru u 5. godini gajenja. Sami izračunajte bruto prihod. 

Naš veliki konkurent u proizvodnji maline je takođe konkurent i u proizvodnji borovnice. Čile beleži rekordne isporuke. Samo za jednu nedelju u decembru ( 51.nedelja 2017.) je isporučeno 11.575 tona borovnice !! Za ovu sezonu 2017/18. do 31. decembra 2017. je tržištu isporučeno 46.491 tone. Za celu sezonu se očekuje izvoz od 101.000 tona ( izvozi se uglavnom sveža, dok je zamrznuta za export 40.000 tona). Glavna tržišta su SAD sa 55% , Evropa 25%, Azija 16%.

Da bi ste saznali više o šansama za izvoz dođite na PROFIFRUIT u Beogradu ( 9-10. mart 2018. ) BelExpo centar da saznate koje su Vam mogućnosti i da nađete poslovne partnere . 

Dobrodošli !!

foto pixabay.com

Borovnica hit u svetu