Wednesday, 14 November, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Bolesti uskladištenog voća – rešenje

Bolesti uskladištenog voća – rešenje

Bolesti uskladištenog voća – Bolesti na uskladištenim proizvodima redovno se javljaju svake godine u manjem ili većem intezitetu. Razni plodovi voća su zbog svoje osetljivosti i neadekvatnih uslova skladištenja, naročito kod individualnog proizvođača, često izloženi brojnim saprofitskim i parazitskim gljivama (iz roda Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium) i nekim bakterijama koje izazivaju plesnivost i trulež uskladištenih proizvoda.

Simptomi bolesti su vrlo varijabilni i zavise o vrsti uzročnika bolesti, vrste proizvoda i vrste uskladištenja. Na voću se prvi znaci kvarenja javljaju u vidu pega različite boje, oblika i veličine. U okviru nekrotiranih delova tkiva često se obrazuje navlaka različite boje od micelije i reproduktivnih organa gljiva. Obolela tkiva zahvata suva ili vlažna trulež i takvi plodovi gube tržišnu vrednost.

Bolesti uskladištenog voća – rešenje

Da bi se ostvarili dobri rezultati prilikom čuvanja plodova voća u skladištima, potrebno je primijeniti niz mera, i to kako u voćnjacima tokom uzgoja voćaka, tako i u skladištima, tokom njihova čuvanja.

U voćnjacima treba što bolje provesti razne fitosanitarne mere, a pre svega treba redovito uklanjati prezimela izvore inokuluma (mumuficirane plodove, rak-rane i izumrle grane), kao i redovito uklanjati sve obolele plodove tokom vegetacije, kako bi se smanjio infekciono potencijal raznih parazita . Preporučuje se uzgoj tolerantnih ili otpornih sorti pojedinih voćnih vrsta prema značajnim patogenima. Tokom vegetacije posebnu pažnju treba posvetiti hemijskoj zaštiti, kako bi se plodovi što bolje sačuvali od napada raznih parazita i štetnika, pri čemu veliki značaj ima zadnje tretiranje pred berbu plodova.

 Pollinoplast

Smanjenju pojave bolesti uskladištenih plodova raznih voćnih vrsta, tokom njihovog čuvanja u skladištima ili hladnjačama, doprinosi čitav niz mera, kao što su:

  • berba plodova s optimalnom zrelošću;
  • izbegavanje ozleđivanja plodova pri berbi, transportu i manipulisanju;
  • sortiranje i odvajanje svih ozleđenih i obolelih plodova pre unošenje u skladište ili hladnjaču; 
  • korištenje optimalnog režima skladištenja poput temperature, vlažnosti i sadržaja CO2 i etilena.
  • Vladimir Kostić, dipl. inž. PSSS Kraljevo
  • foto pixabay.com
  • Bolesti uskladištenog voća