Wednesday, 14 November, 2018
Najnovije vesti
Home » ORGANSKA » BLITVA organski način uzgoja

BLITVA organski način uzgoja

blitvaBLITVA organski način uzgoja Blitva je bliski srodnik cvekle, lak za gajenje, a gaji se zbog lisnih drški i lišća. Daje prinos nekoliko meseci. Lišćima debele žile često jarkih boja. Izgleda atraktivno i može da se gaji kao ukrasna biljka.

Od sejanja do berbe potrebno joj je od 8-12 nedelja. Sorte – Blitva obično ima bele žile, ali kod nekih sorti žile su rubincrvene ili raznobojne.

Mesto – Podnosi slane vetrove ( korisno za primorske bašte) i delimično zasenjivanje. Dobar je zimski usev u hladnom stakleniku ili plasteniku.

Obrada zemljišta – Dodajte poboljšivač zemljišta niske hranjivosti ako je zemljište prehranjivano kompostom za predhodni usev. U suprotnom, dodajte poboljšivač srednje hranjivosti ili poboljšivač niske hranjivosti s đubrivom bogatim azotom. Idealna pH vrednosto je od 6,5 – 7,5

BLITVA  organski način uzgoja

Sejanje – Posejte seme u ćelije u martu i aprilu. Seme je poligermno i nekoliko ponika niče iz jednog semena. Proredite ostavljajući najjače klijance ili posadite ceo bokor ako želite da berete mlade izdanke. Pre presađivanja prekalite biljke. Da biste imali zimsku berbu, posejte seme u zaštićenom prostoru u avgustu. Minimalna temperatura za klijanje u zaštićenom prostoru je 8 C.

Na otvorenom za berbu na leto i jesen sejte po nekoliko semenki u jednu rupu u martu i aprilu. Za berbu preko zime i narednog proleća sejte seme u julu i avgustu. Rastojanje u redovima je 23×45 cm.

Mere nege – Ako je neophodno zalivajte za vreme suše. Malčirajte da bi zemljište zadržalo vlagu. Koristite poboljšivač zemljišta srednje plodnosti ako treba da pospešite rast. Usevi ostavljeni da prezime nekad mogu da izdrže bez zaštite.

Berba – Počnite da berete spoljne listove čim dovoljno porastu. Ako listovi postanu grubi, podmladite starije biljke tako što ćete odseći sve listove malo iznad površine zemljišta. Mladi listovi će se brzo razviti; secite ih kad dostignu visinu od 5 cm. Sledeći put ih pustite da još malo izrastu.

Dipl.ing. Nemanja Konstantinović

foto pixabay.com

BLITVA organski način uzgoja

Leave a Reply