Monday, 22 October, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Biobaštovanstvo, gajenje više vrsta u zajednici

Biobaštovanstvo, gajenje više vrsta u zajednici

Biobaštovanstvo – Mešane vrste su specifičnosi biobaštvovanstva i znači gajenje dve ili više vrsta zajedno kao mešane vrste. Osnov za uspešno gajenje mešanih vrsta je njihova međusobna trpeljivost.
Poznate uspešne mešane vrste su šargarepa i crni luk, salata i crni luk, kukuruz i boranija, odnosno pasulj, pasulj i celer, odnosno paradajz, kukuruz sa tikvama, lubenicom, krastavcem, krompirom ili dinjom, kupus sa paprikom, paradajzom i crnim lukom, praziluk i crni luk sa šargarepom, peršunom, kupusom, plavim paradajzom, paprikom i spanaćem.

 Široku primenu u ekološkim metodama gajenja imaju dve već poznate povrtarske vrste, šargarepa i crni luk. Šargarepa svojim mirisom i korenskim izlučevinama odbija lukovu muvu, a crni luk šargarepinu muvu. Kao i druge korisne biljke prijatelji i ove dve vrste se odlikuju visokim sadržajem eteričnih ulja, šargarepa sa azotom, a crni luk sa sumporom.

Biobaštovanstvo

Bob, dragoljub i suncokret odlični su domaćini za crne, crvene i zelene vaši, a raštan najviše privlači buvač i tako štiti druge kupusnjče. Ove biljke posejane u bašti smanjuju napad štetnih insekata i prave su zamke za štetočine. Gajenje biljaka prijatelja osim biološke koristi u celogodišnjoj kombinaciji povrća, cveća i aromatičnih vrsta daju uređenoj površini bašte i njive i poseban estetski izgled.

 Biohemijske supstance koje stvaraju i luče, korenom ili nadzemnim delovima biljke, neke biljne vrste, odbijaju štetne zemljišne i druge insekte i tako čuvaju biljke susede. Tako kadifica luči tiofen, koji odbija nematode. Kadifica i neven koriste se za biološku dezinfekciju zemljišta u zaštićenom prostoru i bašti. Setvom i gajenjem kadifice kao prethodnog useva, zemljište se čisti od nematoda i nekih štetnih gljivica.

Sličan efekat ima bela slačica, koja je istovremeno i dobro zelenišno đubrivo. Tako juglon kojeg stvara orah, sprečava rast mnogih biljnih vrsta ispod njegove krošnje. Za suzbijanje korova koristi se zeleni malč od raži. Hemijske supstance raži sprečavaju prorastanje korova, ali nisu štetne pri gajenju povrća iz rasada.

Korisne biljke su utočište za korisne insekte, bubamara, parazitna osa i druge predatore koji su sastavni deo integralne i biološke zaštite povrća. Svojom raznovršnošću, mirisom, bojom cveta, neven, kadifica, facelija, mirođija i dr. doprinose raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta bašte i zaštiti povrća.

Mirjana Petrović dipl.ing.polj.

PSSS Leskovac

foto pixabay.com

Biobaštovanstvo

Leave a Reply