Thursday, 19 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Manifestacije » Beočin Vino i domaći specijaliteti mame turiste

Beočin Vino i domaći specijaliteti mame turiste

Beočin vino i domaći specijaliteti – Opština Beočin na Sajmu turizma predstavlja svoje turističke potencijale, koje, kako ocenjuje član Veća za turizam, sport, omladinu i saradnju s mesnim zajednicama opštine Beočin Nada Purić, poslednjih godina prepoznaje sve veći broj turista. To pokazuje i podatak da je za prvih sedam meseci ove godine tu opštinu posetilo više turista nego tokom cele prošle godine.

─ Na sajmu promovišemo verske i kulturne potencijale. Od 17 fruškogorskih manastira, na teritoriji naše opštine se nalaze dva ─ Beočin i Rakovac. Predstavljamo i udruženja žena koja neguju žensko stvaralaštvo i tradicionalne specijalitete, kao i pčelare, koji proizvode med vrhunskog kvaliteta ─ kaže Nada Purić.
Po njenim rečima, većina turista se ne zadržava više od jednog dana, ali u opštinskom Veću za turizam misle da će se to promeniti, pre svega izgradnjom pristana, za čiji projekat su dobili novac.

Beočin Vino i domaći specijaliteti mame turiste

Poseban segmet turističke ponude ove opštine predstavlja naselje Banoštor, koje se može pohvaliti razvijenim vinogradarstvom, uređenom obalom Dunava, čardama i seoskim domaćinstvima.
─ Od 800 stanovnika mi imamo deset registrovanih vinarija i kod nas važi da po stanovniku proizvodimo 1.000 litara vina, svaka kuća praktično ima podrum u kom se nalaze izuzetno kvalitetna vina ─ kaže turizmolog Marina Šekuljica, meštanka Banoštora.
Banoštor je, kako je istakla, spojio sve što čini upotpunjenu prirodnu turističku celinu – Frušku goru, Dunav i vinograde.
─ Pored svih prirodnih lepota, Banoštor ima nekoliko registrovanih manifestacija koje se održavaju tokom godine, a od kojih su svakako najpopularniji Banoštorski dani grožđa. Ali, nama je cilj da turističku ponudu obogatimo i svakodnevno razvijamo ruralni turizam ─ istakla je Marina Šekuljica.

izvor sajam press