Monday, 21 January, 2019
Najnovije vesti
Home » Beli slez – biljka koja nam daruje zdravlje

Beli slez – biljka koja nam daruje zdravlje

Beli slez je višegodišnja biljka koja može da izraste i do 2 metra, cveta od početka leta do avgusta. Beli slez se gaji ali se može naći i kao divlja biljka koja raste na valžnom zemljištu pored reka, u ritovima i na vlažnim livadama. U medicinske svrhe se koriste koren, list i cvetovi. Najviše se koristi koren, koji je kvalitetniji kod gajenih biljaka, deblji i sa više sluzi. Koren koji je izvađen u prvoj godini je najkvalitetniji i sa najviše sluzi. Listove treba skupljati posle cvetanja jer je u vreme rasta i cvetanja belog sleza količina sluzi najmanja.

Cvetovi se mogu brati od početka cvetanja, po suvom i toplom vremenu i odmah se ntrebaju osušiti.

Najviše sluzi ima u oktobru, na kraju vegetacije, zbog čega ga treba vaditi u to vreme. Sluz se rastvara u hladnoj vodi, pored sluzi koren belog sleza sadrži: skrob, pektine, saharozu, asparagin, masno ulje, malo invertnog še?era, betaina, i mineralne sastojake, od kojih najviše ima fosfata.

Listovi i cvetovi sleza sadrže manju količinu sluzi od korena.

Beli slez – biljka koja nam daruje zdravlje

Beli slez se koristi za lečenje bolesti disajnih organa: zapaljenje bronhija, zapaljenje pluća, bronhijalna astma, početni stadijum tuberkuloze pluća. Beli slez  NE pripremati kao čaj niti prelivati klju?alom vodom jer će doći do oslobadjanja materija koje će smanjiti lekovitost sluzi. Lekoviti napitak od belog sleza se priprema potapanjem u hladnoj vodi.

Što se tiče vremena stajanja potopljenog korena belog sleza u hladnoj vodi, neki autori smatraju da je najbolje, ako koren stoji 8 sati. Pored  lečenja bolesti disajnih organa, beli slez se koristi i za ispiranje kod zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva i drugih sluzokoža u telu. Zbog toga beli slez može biti od koristi kao dopunska terapija u lečenju zapaljenja mokra?ne bešike.

Od oboljenja organa za varenje, beli slez se koristi u lečenju zapaljenja debelog creva, proliva, povraćanja s prolivom kod odojčadi i drugo.

Pored unutrašnje, beli slez ima i spoljašnju upotrebu. Tako se na primer, za spoljnu upotrebu koristi kaša pripremljena od nastruganog korena belog sleza i meda koja se nanosi na lanenu krpu i privija na bolna mesta. Obično su to čirevi, kojima ovakva obloga pomaže da brže sazru. Obloga se menja na 2-3 sata. Zbog svoje lekovitosti beli slez je podjednako cenjen i u narodnoj i u naučnoj medicini.

SIRUP OD BELOG SLEZA

50 g korena belog sleza 300 g hladne vode 1 kg meda ili voćnog sirupa (malina, višnja)

Koren belog sleza prelijte hladnom vodom i ostavite da stoji 12 sati.

Odlijte i pomešajte sa šećerom ili voćnim sirupom. Uzimajte na 2 sata po 1 kašiku sirupa za smirivanje kašlja.