Friday, 17 August, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Autohtone sorte projekat ” Cross tree ” Hrvatske i Srbije

Autohtone sorte projekat ” Cross tree ” Hrvatske i Srbije

Autohtone sorte će biti polazna osnova za dalji razvoj kvalitetnog sadnog materijala. Projekat   “Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u usponu, baziran na lokalnim genetskim resursima i savremenim tehnologijama”, skraćeno “Cross tree” u zajedničkom naučnom naporu kroz IPA projekat Hrvatske I Srbije.

Vrednost projekta je  524.000 evra od čega je 85 odsto sredstava odobrila EU, a preostalih 15 odsto učesnici u projektu. To je Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, koji je i nosilac projekta. Sa hrvatske strane učestvuju Poljoprivredni institut “Osijek” i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

Osnovni pokretač naučnog istraživaja je postizanje visokog kvaliteta sadnog materijala koji će dati kvalitetnije plodove, veće prinose, dok će rasadničari boljom ponudom ostvariti veće prihode. Tako će se stare, autohtone sorte “vratiti” na tržište. Svojim boljim odlikama će doneti visoki kvalitet ostvaren domaćim naučnim potencijalima.

Autohtone sorte projekat ” Cross tree ” Hrvatske i Srbije

Srbija je od nekadašnjeg svetski značajnog izvoznika rasadnog materijala postala veliki uvoznik. Dolazak stranih firmi koje uzgajaju visoko kvalitetene sadnice KNIP +7, +9 u Srbiju će primorati naše rasadničare da primene savremenu tehnologiju.

Prof. dr Vladislav Ognjanov je ukazao da je stvoren veliki broj novih sorti na osnovu autohtonih sorti, njihovih ukrštanja sa novim svetskim sortama ili modifikacijama postojećih sorti I njihovim daljem usavršavanjem. Stvorene su sorte stubastih jabuka koje se izvoze u 5 zemalja Evrope. To je Rumeno vreteno koja je proglašena 2012. kao najbolja sorta stubastih jabuka Evrope. Nove sorte jabuke koje teže do 650 grama, imaju visoku otpornost prema bolestima. Novost su patuljaste forme jabuka!!

Velika pažnja će se obratiti stvaranju visokokvalitetnih autohtonih sorti breskve, oraha, leske, vinove loze. Nove sorte vinogradarske breskve svojom aromom I ukusom mogu da pariraju svetski poznatim sortama bresaka.

Autohtone sorte

Hrvatski partneri u projektu veliku pažnju posvećuju daljem razvoju autohtone sorte šljive Bistrica I jabuka Slavonska srčika. Zasadi višnje se brzo šire Slavonijom i to je izazov da dalje unapređenje sadnog materijala.

Zajednički će biti sačuvano 50 genotipova voća I vinove loze I time će se sačuvati najbolje osobine lokalnih sorti za buduće generacije. Veliki naglasak je na ostvarenju sorti koje se mogu gajiti u organskom načinu uzgoja – tržište organski gajenog voća je u stalnom usponu I sve je veća tražnja na tržištu Evrope.

Autohtone sorte, čuvanje njihovih genoma i  poboljšanje njihovih karakteristika su osnovni cilj zajedničkog projekta. Novostvorene sorte će obezbeditit kvalitetniji sadni materijal, bolje rezultate u gajenju uz primenu savremenih tehnologija. Pružiće bolju tržišnu poziciju rasadni?arima, proizvođačima i pružiti im bolju poziciju na tržištu i mogućnosti za veći izvoz.

Autohtone sorte projekat

foto pixabay.com